Aby se cukety, rajčata, cibule, fazolky a všechna další zelenina, která v době sklizně najednou dozraje, nezkazila, můžeme ji naložit do octa, a tím prodloužit její trvanlivost. Tak také zůstane zachováno mnoho prospěšných látek, které obsahuje. Kromě proslulých kyselých okurek, cibulek, paprik a celeru je možné touto metodou konzervovat skoro všechny druhy zeleniny. Následující recept na nakládanou zeleninu lze dle libosti rozšířit nebo redukovat. Důležité je jenom vybírat zeleninu, která se k sobě chuťově hodí.
Na naloženi zeleniny budete potřebovat například:
- 3 cibule
- 3 mrkve
- 1 kg malých cuketek
- 1 červenou papriku
- 1 žlutou papriku
- 1 feferonku
- 250 g květáku
- 2 stroužky česneku
- 500 ml bílého vinného octa
- 200 g cukru
- 2 až 3 lžč. soli
- 1 lžč. hořčičného semínka
- 1 lž. koření na okurky (hotova směs koření na nakládání)
- 1/2 lžč. mleté kurkumy
- velké zavařovací sklenice
Pokud si přejete, můžete navíc přidat zeleninu, jako je křen nebo chilli, aby byla směs ostřejší, nebo bylinky k dochuceni.
Postup je následující:
- Cibule, cukety, česnek a mrkve omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Paprikové lusky a feferonku omyjte, rozpulte, zbavte semínek a půlky potom nakrájejte na tenké proužky.
- Květák očistěte, omyjte a rozdělte na male růžičky.
- Ocet, cukr, sůl, hořčičné semínko, kořeni na okurky a kurkumu svařte spolu s 250 ml vody v hrnci.
- Zeleninu vařte v nálevu postupně vždy asi 6 minut doměkka, děrovanou naběračkou vyjměte z hrnce a navrstvěte do předem sterilizovaných lahvi.
- Octový nálev ještě jednou svařte a přelijte jim zeleninu; sklenice naplňte horkým nálevem těsně pod okraj.
- Sklenice ihned uzavřete a zkontrolujte, jestli jsou opravdu pevně zavřené. Ochlazováním vznikne ve sklenicích podtlak, který pevně přitáhne víčko ke sklu. Tim se obsah uchrání před vnějšími vlivy a dlouho vydrží.