Ten, kdo se stravuje vegansky nebo dokonce pouze raw stravou, bude tyto sušenky milovat! Připravit tento recept je naprostá hračka a obejdete se zcela bez mouky a másla, vajíčka, a především bez pečení. Výsledkem jsou lahodné raw sušenky, které se nemusí bát srovnání s pečeným cukrovím.
Na cca 400 g cukroví potřebujete:
- 200 g sušeného ovoce
- 200 g mandlí
- agávový sirup
Takový je postup:
- Mandle nechte odmočit ve vodě 12 až 24 hodin, poté nasekejte najemno.
- Ovoce nakrájejte nahrubo.
- Smíchejte ovoce a mandle a pomocí tyčového mixéru vypracujtehladké těsto.
- Ta správná konzistence: Pokud je těsto příliš měkké, popř. lepivé, přidejte ještě více nasekaných nebo i mletých mandlí. Je-li těsto naopak příliš suché, přidávejte postupně trochu sirupu z agáve.
- Těsto vyválejte mezi dvěma listy papíru na pečení a vytvořte slabý plát.
- Dle libosti vykrájejte vykrajovátky nebo rozkrájejte nožem na požadované rozměry.
- Sušenky rozložte na pečicí papír.
- Sušte v sušičce na ovoce 12 až 24 hodin při teplotě 40 °C (raw).
Během procesu testujte, aby sušenky nebyly příliš tvrdé. Pokud nemusíte mít nutně raw sušenky, můžete navýšit teplotu, a tím urychlit sušení (šest hodin při 60 °C nebo 4 hodiny při 80 °C).
Veganské nebo dokonce raw cukroví je hotové!