VEJCE SE SEDMIKRÁSKAMI – OEUFS COCOTTE

Ve Francii si pochutnávají na tekutějších vajíčkách ze zapékacích mističek s kouskem bílého chleba.sedmikrasky

DOBA PŘÍPRAVY: CCA 30 MIN.

NA 4 PORCE POTŘEBUJETE

  • 1 hrst sedmikráskových růžic
  • 50 g sýru (např. Gruyére)
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 80 g crème fraîche
  • sedmikrásková nebo obyčejná sůl, pepř
  • měkké máslo
  • 4 vejce

 

  • Troubu předehřejte na 200 °C na horní a spodní ohř Rošt zasuňte doprostřed trouby. Čtyři malé zapékací mističky postavte do žáruvzdorné mísy a tu naplňte vroucí vodou do výšky 1 cm pod okraj mističek. Malé misky opět vyjměte a velkou mísu postavte na rošt do horké trouby.
  • Očistěte růžice sedmikrásek, omyjte je a vytřepejte z nich vodu. Sýr nakrájejte na drobné kousky, oloupejte cibuli a nakrájejte ji. Vše rozmixujte společně s olejem. Vmíchejte crème fraîche, osolte a opepřete.
  • Zapékací mističky vymažte máslem, naplňte krémem asi 1 cm pod okraj. Do krému vytvarujte malý důlek a do důlku rozklepněte vajíč Žloutek musí zůstat vcelku.
  • Vajíčko trochu posolte a mističku pomocí kleští opatrně postavte do horké Vajíčka vařte 1015 minut, podle toho, jak moc tekutá je chcete mít.

Další vhodné rostliny: kopřiva, merlík bílý, kapustka obecná, jetel luční, ptačinec prostřední, jitrocel

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet