Ve Francii si pochutnávají na tekutějších vajíčkách ze zapékacích mističek s kouskem bílého chleba.
DOBA PŘÍPRAVY: CCA 30 MIN.
NA 4 PORCE POTŘEBUJETE
- 1 hrst sedmikráskových růžic
- 50 g sýru (např. Gruyére)
- 1 malá cibule
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 80 g crème fraîche
- sedmikrásková nebo obyčejná sůl, pepř
- měkké máslo
- 4 vejce
- Troubu předehřejte na 200 °C na horní a spodní ohř Rošt zasuňte doprostřed trouby. Čtyři malé zapékací mističky postavte do žáruvzdorné mísy a tu naplňte vroucí vodou do výšky 1 cm pod okraj mističek. Malé misky opět vyjměte a velkou mísu postavte na rošt do horké trouby.
- Očistěte růžice sedmikrásek, omyjte je a vytřepejte z nich vodu. Sýr nakrájejte na drobné kousky, oloupejte cibuli a nakrájejte ji. Vše rozmixujte společně s olejem. Vmíchejte crème fraîche, osolte a opepřete.
- Zapékací mističky vymažte máslem, naplňte krémem asi 1 cm pod okraj. Do krému vytvarujte malý důlek a do důlku rozklepněte vajíč Žloutek musí zůstat vcelku.
- Vajíčko trochu posolte a mističku pomocí kleští opatrně postavte do horké Vajíčka vařte 10–15 minut, podle toho, jak moc tekutá je chcete mít.
Další vhodné rostliny: kopřiva, merlík bílý, kapustka obecná, jetel luční, ptačinec prostřední, jitrocel