Veganství se stává stále rozšířenějším stravovacím i životním stylem. V obchodech veganské výrobky pomalu vytlačují ty masné a veganských restaurací stále přibývá. Co to ale veganství přesně je a jak prospívá lidskému zdraví? Na to se podíváme v našem článku. Kromě toho vám také přinášíme dvě vegan kuchařky plné zdravých a lahodných receptů.
Co je to veganství
Veganství je životní a stravovací styl, který vylučuje používání živočišných produktů z etických, ekologických či zdravotních důvodů. Lidé, kteří vyznávají veganský životní styl se vyhýbají konzumaci nebo používání jakýchkoli produktů živočišného původu, včetně masa, mléčných výrobků, vajec a medu. Kromě toho se často vyhýbají dalším produktům pocházejících ze zvířat, jako je kůže, kožešina a kosmetika, která obsahuje živočišné složky nebo byla testována na zvířatech.
Vegani proto zakládají svou stravu na rostlinných potravinách, jako je ovoce, zelenina, obilniny, luštěniny, ořechy a semena. Mohou také používat rostlinné alternativy k tradičním živočišným produktům, jako je rostlinné mléko, tofu a náhražky masa vyrobené ze sóji, pšeničného lepku nebo jiných rostlinných zdrojů.
Jaké má veganství zdravotní benefity
Osvojení si veganského životního stylu s sebou nese několik zdravotních výhod:
- Zdraví srdce: Dobře sestavená veganská strava přispívá k nižšímu riziku srdečních onemocnění. Rostlinná strava je totiž obvykle bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a luštěniny, které snižují hladinu cholesterolu, krevní tlak a s tím také riziko kardiovaskulárních problémů.
- Udržování hmotnosti: Vegani mají v průměru nižší index tělesné hmotnosti (BMI) ve srovnání s nevegany. Důvodem je to, že má strava složená z rostlinných produktů nižší obsah kalorií a vyšší obsah vlákniny.
- Nižší riziko některých druhů rakoviny: Některé druhy rakoviny, zejména rakovina tlustého střeva, jsou úzce spojeny s konzumací červeného a zpracovaného masa. Veganská strava, která vylučuje tyto živočišné produkty toto riziko výrazně snižuje.
- Vyrovnání krevního cukru: Veganská strava, bohatá na vlákninu přispívá, k vyrovnání cukru v krvi, což může být prospěšné zejména pro jedince s diabetem.
- Zdravé trávení: Obsah vlákniny v rostlinné stravě podporuje zdravé trávení a předchází zácpě. Dobře vyvážená veganská strava může navíc podpořit také zdravý střevní mikrobiom.
- Snížené riziko chronických onemocnění: Některá chronická onemocnění, jako je cukrovka druhého typu a některé autoimunitní poruchy, se mezi vegany téměř nevyskytují.
- Strava bohatá na živiny: Dobře naplánovaná veganská strava je bohatá na základní živiny, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty. Pro vegany je však zásadní věnovat pozornost určitým živinám, jako je vitamín B12, železo, vápník, omega-3 mastné kyseliny a zinek, a zvážit suplementaci nebo pečlivý výběr obohacených potravin.
Vegetariánství jako mírnější varianta
Kromě veganů existují také vegetariáni, jejichž strava je podstatně méně omezena, ale stále může zachovávat zdravotní benefity veganství. Zejména, pokud vegetariáni nenahrazují maso mléčnými výrobky a vejci. Existují tři základní typy vegetariánů:
Jak vařit vegansky aneb vsaďte na zdravou vegan kuchařku
Při sestavování veganského jídelníčku je třeba dbát na dostatek všech základních živin. Veganské vaření zahrnuje přípravu jídel bez použití živočišných produktů, včetně masa, mléčných výrobků, vajec a medu. Zde je několik základních tipů a nápadů, které vám pomohou vařit zdravá a dobrá veganská jídla:
- Začněte se základními potravinami: Založte svá jídla na základních potravinách, jako je ovoce, zelenina, luštěniny, obilniny, ořechy a semínka. Tyto potraviny totiž poskytují základní živiny a tvoří základ vyvážené veganské stravy.
- Prozkoumejte zdroje rostlinných bílkovin: Zařaďte do svého jídelníčku rostlinné potraviny bohaté na bílkoviny, jako jsou fazole, čočka, cizrna, tofu, tempeh a edamame. Také quinoa, seitan a některé další obilniny přispívají k vyváženému spektru bílkovin.
- Zásobte se: Udržujte svou spíž zásobenou základními veganskými produkty, jako jsou obilniny (rýže, quinoa, těstoviny), luštěniny (fazole, čočka), konzervovaná rajčata, zeleninový vývar a různé ořechy a semínka.
- Prozkoumejte mezinárodní kuchyně: Mnoho kuchyní po celém světě nabízí přirozeně veganské nebo snadno přizpůsobitelné pokrmy. Vsaďte na středomořskou, indickou, thajskou či mexickou kuchyni.
- Buďte kreativní s rostlinnými dezerty: Experimentujte s veganským pečením pomocí náhražek, jako je gel z lněných semínek či jablečného pyré místo vajec a rostlinného mléka místo kravského. Vyzkoušejte dezerty vyrobené z přísad, jako je kokosové mléko, mandlová mouka nebo veganská čokoláda.
- Udělejte si plán vyvážených jídel: Ujistěte se, že jsou vaše jídla vyvážená začleněním různých zdrojů zeleniny, obilnin a bílkovin. Nezapomínejte ani na zdroje zdravých tuků, jako je avokádo, ořechy a olivový olej.
Ve vašem úsilí vám skvěle poradí různé vegan kuchařky plné zdravých receptů. Jednou takovou je kuchařka Zdravě jíst – Veganská, bez pšenice, bez cukru, bez tropických plodin od populární veganské blogerky Lenky Špaček. V této kuchařce zdravé stravy najdete 70 receptů, které spojuje absence bílé mouky, cukru, palmového oleje a tropických plodin. Samozřejmostí je, že všechna jídla jsou 100% rostlinná a vařená s co největším důrazem na lokální produkci. 70 důkazů, že chutně vařit se dá i s důrazem na životní prostředí, ekologii a bez zbytečného utrpení.
Na své si přijdou lidé s dietními omezeními, vegetariáni, vegani, reduktariáni, ale rovněž všichni ti, kteří chtějí objevovat a poznávat nové chutě. S výjimkou několika jídel, která jsou kořeněnější, jsou obsažené pokrmy svou skladbou vhodné i do dětského jídelníčku.
Pro milovníky masa – veganské náhražky
Veganské alternativy masa a sýrů jsou stále populárnější a ve většině obchodů není problém najít široký výběr. Tyto alternativy mají za cíl replikovat chuť, texturu a funkčnost tradičních produktů živočišného původu. Mezi nejoblíbenější alternativy masa patří zejména:
- Sojové maso: Sušené sojové maso je oblíbeným a všestranným rostlinným zdrojem bílkovin, který naleznete téměř v každém obchodě. Vyrábí se z odtučněné sójové mouky a je levné a snadné na přípravu. Skvěle absorbuje šťávu a má strukturu podobnou masu.
- Tofu: Tofu se vyrábí ze sójových bobů a je všestrannou a na bílkoviny bohatou náhražkou masa. Má jemnou chuť a dokáže absorbovat chutě marinád a omáček. Dá se naložit a osmažit do křupava, použít do dezertů nebo při přípravě pomazánek. V obchodech ho často naleznete v různých podobách – např. marinované, uzené či naložené v koření.
- Tempeh: Jedná se o další produkt na bázi sóji. V tomto případě se ale jedná o fermentované sojové boby. Má specifickou, ořechovou chuť a pevnou strukturu, která nevsakuje marinádu. Není proto tak univerzální jako tofu, ale zase je zdravější.
- Seitan: Seitan je v podstatě čistý lepek z pšeničné mouky, tedy čistý protein. Má strukturu nejvíce podobnou masu a je možné ho marinovat.
- Rostlinné hamburgery: Mnoho společností vyrábí veganské burgerové placičky, které přesně napodobují chuť a strukturu tradičních masových hamburgerů. Tyto hamburgery jsou často vyrobeny z kombinace rostlinných bílkovin, obilnin a koření.
Nemusíte se však spokojit jen s kupovanými potravinami. Ty jsou totiž často předražené a obsahují zbytečné nezdravé ingredience. Většinu těchto náhražek si dokážete připravit sami doma. K tomu vám pomůže kuchařka Zkuste to doma sami – Veganská kuchařka, která je plná nápaditých receptů na domácí výrobu veganských alternativ masa, sýrů i vajec. Naučí vás třeba, jak si vyrobit domácí sýr z mandlí, vlastní tofu nebo neodolatelné klobásky. To vše za zlomek ceny a se zdravějšími ingrediencemi než u kupovaných výrobků.