Dýňové karbanátky připravíte jednoduše a pochutnáte si na nich se zele- ninou, salátem nebo bramborami jako přílohou. Navíc se výtečně hodí do zimních vegeburgerů.
Na čtyři velké nebo osm malých karbanátků budete potřebovat následující suroviny:
- 500 g dýňové dužiny, například z muškátové dýně nebo dýně hokkaido
- ½ jablka
- 1 malou cibuli
- 4 lž. jemných ovesných vloček, špaldové mouky nebo mletých lněných semínek
- 4–5 lž. řepkového nebo olivového oleje
- 1 lžč. kurkumy
- 50 ml zeleninového vývaru nebo vody kukuřičnou krupici k obalení sůl, pepř
- 2 lž. strouhaných mandlí (nejsou nutné, případně dodají ještě více křupavosti dýňová nebo slunečnicová semínka)
Dýňové karbanátky připravíte takto:
- Dýni oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na větší Dýni hokkaido neodstraňujte slupku.
- Jablko nakrájejte na větší kostky, cibuli
- Cibuli zpěňte na oleji v pánvi a dejte
- Kousky jablek a dýně dejte na pečicí plech, pokapejte jednou až dvěma lžícemi oleje a pečte na cca 150 °C (horkovzdušný ohřev) 20 minut doměkka.
- Poté dejte měkkou dýni a jablka spolu s vločkami, vývarem, kur- kumou a trochou soli do mísy a rozmixujte
- Přimíchejte cibuli a mandle nebo semínka. Dochuťte solí a pepřem.
- Nechte zakrytou směs 10 minut odstát, aby se dobře Pokud je příliš suchá, přidejte ještě trochu vody.
- Vytvarujte karbanátky a obalte je v kukuřičné
- Zbytek oleje rozehřejte v pánvi a na středním ohni smažte dýňové karbanátky dozlatova, po každé straně asi 7 minut
Dýňové karbanátky chutnají skvěle jak teplé, tak studené, a můžete je dokonce zamrazit.