Upcyklace, DIY a knihy plné nápadů

S pojmy upcyklace a DIY jste už určitě setkali. Upcyklace spočívá ve vytváření něčeho nového ze starého a nepotřebného. DIY je zkratkou pro “do it yourself”, což můžeme přeložit jako “vyrob si sám”. Vymýšlet, co vyrobit však může být obtížně. Proto vám v tomto článku přinášíme tipy na naše knihy, které nápady přímo překypují.

Upcyklace se zaměřuje na využití starých nebo zbytečných materiálů k vytváření nových produktů nebo předmětů s vyšší hodnotou než měly původní materiály. Namísto toho, aby byly materiály pouze zpracovány do nového materiálu stejného nebo nižšího stupně, jsou přetvořeny do něčeho, co je esteticky nebo funkčně cennější. S ní pak přímo souvisí pojem DIY, který spočívá ve vytváření či opravy věcí svépomocí.

Upcyklace, DIY a knihy plné nápadů

Proč je DIY upcyklace důležitá?

Upcyklace s sebou přináší řadu výhod pro vás, životní prostředí i vaši peněženku. Konkrétně:
  • Přispívá ke snižování odpadu: Upcyklace umožňuje přetvářet staré a nepotřebné předměty na nové užitečné věci. Tímto způsobem se snižuje množství odpadu, který by jinak skončil na skládkách nebo ve spalovnách.
  • Podporuje udržitelnosti: Upcyklace je klíčovou součástí cirkulární ekonomiky, která klade důraz na efektivní využívání zdrojů. Přetvoření existujících materiálů na nové produkty totiž zvyšuje jejich životnost a snižuje potřebu nových surovin. Tímto způsobem upcyklace pomáhá chránit přírodní zdroje a snižovat celkovou ekologickou stopu společnosti.
  • Rozvíjí kreativitu: Upcyklace podněcuje vaši kreativitu a inovativnost. Vyžaduje totiž přemýšlení o tom, jak využít existující materiály a přetvořit je na něco nového a užitečného.
  • Šetří peníze: Vlastní výroba pomocí DIY přístupu je často finančně výhodnější než nákup nových výrobků. Upcyklace vám pak šetří peníze tím, že místo toho, abyste si kupovali stále nové věci, ty staré raději sami vylepšíte nebo přetvoříte na něco nového.
Upcyklace, DIY a knihy plné nápadů

Nápady na DIY upcyklaci

Možností na DIY upcyklaci existuje téměř nekonečné množství. Pojďme se podívat na ty nejtypičtější z nich:

Využijte staré palety

Palety jsou v rámci DIY velmi oblíbené. Použít je můžete téměř kdekoliv. Na zahradě z nich vytvoříte vertikální zahradu. Jednoduše paletu připevníte na stěnu a do jednotlivých děr v paletě nasadíte květináče s rostlinami. Palety se dají použít také jako nábytek – poskládáte z nich venkovní posezení, knihovnu i rám postele.

Upcyklace, DIY a knihy plné nápadů
Upcyklace, DIY a knihy plné nápadů

Nevyhazujte plechovky

Také z klasických plechovek od fazolí či zeleniny dokážete vytvořit spoustu věcí. Ozdobte je, přidejte provázek a vznikne vám tak závěsný květináč nebo je využijte k organizaci psacích potřeb na vašem pracovním stole.

Přeměna starého nábytku

Máte doma starý nábytek, který se vám nikam nehodí? Dejte mu nový kabát! Přemalujte ho barvou, která vám zapadne do interiéru a skříním či komodám pořiďte nové úchytky.

Upcyklace, DIY a knihy plné nápadů

Upcyklace – Nový život starých věcí

Kniha Upcyklace – Nový život starých věcí je sbírkou více než 100 nápadů, jak proměnit staré šatstvo, ručníky, prostěradla a jiný vysloužilý textil v originální a užitečné věci, které mohou dál sloužit. K tomu, abyste mohli ze starých textilií vytvářet něco nového, rozhodně nemusíte být profesionální švadlena či krejčí. Nepotřebujete nic víc než šicí stroj (u některých projektů nebudete potřebovat ani ten) a trochu nadšení do experimentování.

Kniha je řazena tematicky od koupelny, přes děti až po dárky. Naleznete zde návod, jak si vyrobit znovupoužitelné látkové dámské vložky, kávové filtry nebo čajové sáčky. Dozvíte se, jak ze starého svetru vytvořit kulicha a rukavice na zimu nebo jak starý ručník proměnit v návlek na mop.

Číst více o knize
Upcyklace, DIY a knihy plné nápadů
Upcyklace, DIY a knihy plné nápadů

Lepší život bez plastů

Kniha Lepší život bez plastů obsahuje více než 300 udržitelných alternativ a nápadů, s nimiž uniknete záplavě plastů. Plastové nákupní tašky nahradíte pomocí doma vyrobené síťovky nebo bavlněné tašky ze starého trička. Plastovou kuchyňskou houbičku můžete vyměnit za látkovou, vyrobenou doma ze starého ručníku a tablety do myčky balené v plastu nahradíte s pomocí přírodní alternativy vyrobené z prací sody.

Číst více o knize

Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii

Kniha Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii zahrnuje více než 300 návodů a 33 receptů, které nahradí veškerou vaši drogerii pěti ekologickými produkty – jedlou sodou, prací sodou, octem, kyselinou citronovou a jádrovým mýdlem.

Vyrobíte si tak univerzální čistící prostředek i prostředky určené na nádobí, koupelnu či podlahu. Toxické prací prostředky a aviváž nahradíte ekologickými, doma vyrobenými. A i v péči o tělo už nebudete muset sáhnout po drogistickém zboží. Najdete zde totiž recepty na šampony, kondicionéry, zubní pasu, pleťovou vodu, krém na ruce či deodorant.

Číst více o knize
Upcyklace, DIY a knihy plné nápadů
Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet