Z cizrnové mouky lze vykouzlit nejen míchaná vajíčka, ale také středomořské speciality jako například tortillu.
Na vydatnou tortillu pro dvě osoby potřebujete:
- 4 brambory
- 1 cibuli nakrájenou na malé kostičky
- 1 stroužek najemno nasekaného česneku
- ¾ šálku cizrnové mouky (cca 70 g)
- 1 lžč. kypřicího prášku do pečiva
- ½ šálku vody (120 ml)
- 1 lž. octa
- 1 lžč. mleté papriky
- pepř a sůl podle chuti
- olej na smažení
Postup přípravy:
- Brambory nakrájejte na tenké plátky a osmahněte dozlatova.
- Cibuli a česnek nechte na pánvi zesklovatět a spolu s bramborami jedejte stranou.
- Cizrnovou mouku promíchejte s kypřicím práškem do pečiva a všemi druhy suchého koření. Přilijte vodu a ocet a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Cizrnovou hmotu smíchejte s bramborami, cibulí a česnekem.
- Na pánvi rozehřejte olej, vzniklou hmotu přendejte do pánve, přikryjte poklicí a opékejte na mírném až středním ohni z každé stranyasi 10 minut.
Při obracení tortilly postupujte tak, že ji z pánve nejprve překlopíte na talíř a odtud ji necháte opět sklouznout na pánev. I tento recept je možné podle libosti obměňovat čerstvými či sušenými bylinkami a například houbami a pórkem místo brambor a cibule.