Jogurt je mléko zahuštěné díky aktivitě mléčných bakterií. Příprava čerstvého jogurtu je prostá a potřebujete k ní jen věci v domácnosti zcela běžné.
Na jeden litr domácího jogurtu potřebujete:
- 1 l čerstvého plnotučného nebo trvanlivého mléka
- 2 lž. přírodního jogurtu k naočkování hrnec
- teploměr na tekutiny (např. teploměr na čaj) nádoby na hotový jogurt (např. zavařovací sklenice)
A takto jogurt připravíte:
- Zahřejte mléko cca na 40 °C.
- Do mléka přimíchejte
- Mléko nalijte do čistých nádob.
- Postavte do trouby a nastavte ji co nejpřesněji na 42–45 °C (vezměte si na pomoc teploměr) a nechte za této teploty šest hodin odpočívat. K tomu je zapotřebí jen velmi málo
- Nyní je jogurt připravený k použití a dost hustý k nabírání lžičkou, postavte ho do chladu a spotřebujte během jednoho týdne.
Výsledkem je chuťově výborný a – podle obsahu tuku – krémový jogurt.
Během celého postupu je velmi důležité zachovávat čistotu. Čím méně bakterií se dostane do mléka, tím déle pak jogurt vydrží. Někdo proto mléko zahřívá až těsně pod bod varu na 95 °C, zde se doporučuje použít speciální mlékovar. Chcete-li spotřebovat ještě menší množství energie, můžete mléko o stejné teplotě 45 °C naplnit do termosky a nechat uzrát v hotový přírodní jogurt.