Experimentujete rádi v kuchyni? Máte velkou zahradu a nevíte, jak se zbavit plevele? Tak právě vám je určena kniha Plevel na talíři, jež vydalo Nakladatelství KAZDA v Brně. Pojďte se na to společně se mnou podívat.
Co v knize vlastně najdete? Hned na úvod knihy autorka uvedla několik zajímavých tipů a informací o tom, že není plevel jako plevel, co je jedlé, jak lze s těmito rostlinkami vlastně vynaložit. V další části najdete receptář z 28 rostlin a to celkem 50 receptů z divokých bylin. Jaké rostliny autorky popisují? Především kostival lékařský, kopřivu dvoudomou, dobromysl obecný, sedmikrásku chudobku, merlík bílý, popenec obecný, podběl lékařský, smetánku lékařskou, orsej jarní, jetel luční a mnoho dalších krásných plevelů. Na konci knihy je k dispozici doporučená literatura, webové stránky a rejstřík rostlin, podle kterého se budete lépe orientovat v knize.
Každá rostlina je detailně popsaná,s latinským názvem, jak ji v přírodě poznáme, na co si dát pozor, jak ho vlastně můžeme zpracovat. ke každé rostlině přidala autorka nejméně dva recepty, jak ten daný „plevel“ využít a bohatou fotogalerii různých dobrot. V úvodu knihy se dozvíte, jak připravit veganskou alternativu různých receptů, jak nahradit máslo, mléko, sýr či maso.
Co dobrého si díky této báječné kuchařce můžete připravit? Jsou to např. kopřivové karbenátky, červené pesto s dobromyslem, sedmikráskovou sůl, ledový čaj ze zlatobýlu, květákový kuskus či turecký bulgur s kapustou a mnoho dalších výtečných jídel.
Knihu si můžete jen tak prohlížet, připravit podle ni nějakou dobrotu a nebo si ji vzít na procházku a poznávat jednotlivé rostliny přímo v přírodě podle znaků a fotogalerie z kuchařky.
Pro někoho plevele, pro jiného výtečná rostlina, která nesmí chybět na našem jídelníčku. Autorky vás provedou světem různých plevelů, naučí vás je díky fotogalerii v přírodě poznat a smysluplně využít v kuchyni.
Název této knihy mě na první pohled zaujal, ale musím říci, že mě tato kniha naprosto nadchla. Jelikož mám velkou zahradu a blízko louku, těším se, až vyrazím si tyto rostliny natrhat. Také moc ráda vařím a peču, ve své kuchyni tuto skvělou kuchařku rozhodně využiji. Moc se mně líbila a zaujala svým obsahovým zaměřením. Kuchařek mám hodně. Jelikož se již nějakou dobu potýkám s tím, že nesmím v pokrmech bílkovinu kravského mléka, tato skvělá kuchařka mně bude opravdu velkým pomocníkem v kuchyni. Doporučím ji všem, co rádi experimentují v kuchyni, baví je vařit, na první pohled možná z netradičních surovin a stačí se jen porozhlédnout po okolí. Dále těm, co mají velkou zahradu a možná neví, jak vynaložit s plevelem a nejen jim.
© Lenka Štveráčková, Kritiky.cz