Listy medvědího česneku jsou oválně kopinaté se souběžnou žilnatinou a na povrchu jsou lesklé, zatímco spodní strana listu je matná. Stonek je dlouhý a tenký, na průřezu trojúhelníkovitý a dutý. V závislosti na oblasti se listy dají najít od března do května. Později se objevují poupata a bílé květy, které je možné naložit do oleje, octa nebo soli. V červnu dozrávají semena, která lze použít jako pepř. Cibulky medvědího česneku můžete zužitkovat podobně jako stroužky kuchyňského česneku.
Pokud se u vás medvědí česnek vyskytuje jen zřídka, můžete se porozhlédnout po česneku podivném (Allium paradoxum). U nás to je nepůvodní druh. Někdy se pěstuje jako okrasná rostlina a někde (hlavně v Praze) je zdomácnělý v parkových trávnících. Lze ho použít úplně stejně jako česnek medvědí.
Pokud už sezona medvědího česneku uplynula, můžete pro následující recepty použít jako náhražku listy česnáčku lékařského.
Pesto z medvědího česneku
Pesto z medvědího česneku patří mezi stálice receptů z planých bylin. Intenzivní aroma se zde rozvine tím pravým způsobem, dá se všestranně využít a dlouho vydrží. Na 400 g pesta budete potřebovat:
- 150 g čerstvých listů medvědího česneku
- 65 g kešú oříšků
- 2 lž. slunečnicových semínek
- 2 lž. sezamu
- 1–2 lžč. soli
- 1 lž. citronové šťávy
- 150 ml rostlinného oleje
Slunečnicová semínka, kešú oříšky a sezam krátce osmahněte na pánvičce bez tuku. Listy medvědího česneku rozmixujte s olejem, citronovou šťávou a solí do krémové konzistence. Přidejte semínka a oříšky a znovu rozmixujte. Hotové pesto naplňte do sterilizovaných sklenic a zalijte tenkou vrstvou rostlinného oleje.
Pikantní pomazánka z medvědího česneku
Nemusíte používat jenom samotný divoký česnek. Spolu s jinými planými bylinkami si můžete připravit lehce pikantní pomazánku. K tomu budete potřebovat:
- 10 čerstvých listů medvědího česneku
- 10 lístků popence
- 10 g petrželky nebo mladých lístků bršlice
- ½ cibule
- 100 g čerstvého sýra
- 100 g zakysané smetany sůl a pepř
Nakrájejte cibuli a bylinky jemně nasekejte. Smíchejte čerstvý sýr a zakysanou smetanu, přidejte bylinky a cibuli a dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Tato pomazánka chutná nejlépe čerstvá, ale v lednici vám pár dní vydrží.