Jak čočka, tak hrách i fazole mají vysoký obsah rostlinných bílkovin a vlák- niny, a proto vás zasytí na delší dobu. V salátech, pomazánkách (str. 73), eintopfech nebo v „masových“ kuličkách (str. 128) a burgerových houskách (str. 133) se luštěniny postarají o zpestření jídelníčku a uspokojí i ty největší jedlíky – a navíc zdravým způsobem! Suché je lze skladovat do zásoby a používat podle aktuální potřeby.
K luštěninám se řadí i sušené sójové boby, které se pěstují i ve střední Evropě. Z nich si můžete sami vyrobit mimo jiné sójové mléko (str. 42), tofu (str. 26) a hedvábné tofu (str. 29). Pikantní sýr zvaný tempeh (str. 23) si připravíte nejen ze sójových bobů, ale i ze všech možných dalších druhů luštěnin.
Namáčení luštěnin, ořechů a semen
Luštěniny nejlépe před další úpravou namočte do vody. Tím se vyplaví, resp. deaktivují antinutriční látky, které by jinak zabraňovaly tomu, aby tělo z luštěnin přijímalo živiny.