Knížky pro děti aneb proč je čtení důležité již od útlého věku

Čtení je jedním z nejcennějších darů, které můžeme dětem dát. Nejenže otevírá dveře do světa fantazie a znalostí, ale má také zásadní vliv na jejich vývoj. Budovat vztah ke knihám u dětí musí zejména jejich rodiče, a to nejen výběrem vhodných knih, ale třeba i společným čtením a předčítáním.

Proč je pro děti důležité číst?

Čtení je pro děti důležité hned z několika důvodů:

Knížky pro děti aneb proč je čtení důležité již od útlého věku

Rozvoj jazykových dovedností

Děti jsou jako houba – rychle a snadno absorbují informace. Čtení pomáhá rozvíjet jejich slovní zásobu, chápání gramatiky a schopnost správně formulovat myšlenky. Děti, které čtou, obvykle lépe porozumí složitějším konceptům a mají lepší vyjadřovací schopnosti.
Knížky pro děti aneb proč je čtení důležité již od útlého věku

Podpora kognitivního rozvoje

Studie ukazují, že čtení má pozitivní vliv na kognitivní funkce, jako je paměť, koncentrace a logické myšlení. Když děti čtou, aktivně stimulují svůj mozek a rozvíjejí schopnost soustředit se na detaily a porozumět textu.
Knížky pro děti aneb proč je čtení důležité již od útlého věku

Rozvíjení empatie

Knihy umožňují dětem prožívat různé situace, emoce a perspektivy postav. Tímto způsobem se učí empatii, porozumění různým životním situacím a rozvíjejí svou sociální inteligenci.
Knížky pro děti aneb proč je čtení důležité již od útlého věku

Podpora rozvoje kreativity a fantazie

Čtení rozšiřuje obzory dětí tím, že je zavádí do světa fantazie a příběhů. Knižní postavy, příběhy a světy podporují jejich kreativitu a inspirují je k vlastnímu tvoření.
Knížky pro děti aneb proč je čtení důležité již od útlého věku

Lepší prospěch ve škole

Děti, které od raného věku čtou, mají větší pravděpodobnost úspěchu ve škole. Dobré čtenářské schopnosti jsou totiž základem pro učení se novým informacím a snadnější porozumění učivu napříč různými předměty.

Vzhledem k těmto důvodům není těžké pochopit, proč je důležité, aby děti četli. Není proto lepší investice než do knihy pro děti. My pro vás máme několik tipů na opravdu skvělé knihy, které děti zabaví a naučí nové věci.

Knížky pro děti aneb proč je čtení důležité již od útlého věku

Pro malé zvědavce: Dinosauři – rekordy a zajímavosti

Kniha Dinosauři – rekordy a zajímavosti je plná dinosauřích NEJ, která ještě neznáte. V knize se dočtete o extrémech ve světě dinosaurů – někteří vynikali například největšími a nejdelšími krky, ocasy, trupy, končetinami, hlavami, rohy, bodci, zuby, drápy a bezmála vším, na co si jen vzpomenete. A rozhodně nejde jen o rozměry – z dosud objevených druhů můžeme vybrat také dinosaury nejstarší, nejmladší, nejrychlejší, nejvíce obrněné, nejrozšířenější nebo třeba nejbizarnější.

Kromě zajímavých informací je kniha doplněna také řadou originálních a anatomicky přesných ilustrací výtvarníka a ilustrátora pravěku Vladimíra Rimbaly, které vám představí dinosauří rekordmany jako žádná jiná kniha, která kdy byla přinejmenším v České republice vydána.

Knížky pro děti aneb proč je čtení důležité již od útlého věku

Pohádky pro děti:

Péťova báječná dobrodružství a Cesta k poslední řece

Pří výběru knížek pro děti bychom nemohli zapomenout na pohádky. Ty mají jedinečnou schopnost učit děti morálním hodnotám. V mnoha pohádkách jsou totiž zakódovány morální lekce a hodnoty jako je láska, laskavost, statečnost, spravedlnost a odvaha. Pohádky často ukazují dětem, jak se vypořádat s morálními dilematy a jak se správně zachovat v různých situacích. My vám přinášíme tip na dvě skvělá pohádková dobrodružství:

Péťova báječná dobrodružství

Péťova báječná dobrodružství vypráví příběh Péti a jeho spolužáků z mezinárodní školy v Portugalsku. Kniha vás zavede na dobrodružný školní výlet na Azorské ostrovy pod vedením pana Scotta. Děti poznají jedinečnost zdejší přírody, ochutnají místní speciality a na lodi se vydají za delfíny a kosatkami. O nečekané situace ale není nouze ani ve škole – jednou zachraňují opuštěného pejska, podruhé zraněnou poštolku. Školní rok zakončí velkolepou slavností a třeba se Péťovi nakonec splní i jeho největší přání...

Přečíst si více o knize
Knížky pro děti aneb proč je čtení důležité již od útlého věku
Knížky pro děti aneb proč je čtení důležité již od útlého věku

Cesta k poslední řece

Jste připraveni vydat se na dobrodružství? Čelit nebezpečí na každém kroku? Vydat se do neznámých krajů? Pak vám nesmí ujít kniha Cesta k poslední řece. Vydáte se v ní s společně s Neznámým dobrodruhem za napínavým dobrodružstvím do Amazonie, které začíná mapou objevenou v Královské geografické společnosti, na níž je záhadně setřená řeka. Ta zavede Neznámého dobrodruha a jeho společnici Bibi do pátrání po této "poslední řece", které navždy změní jejich chápání přírody.

Kniha je opravdu originálně pojata – uvnitř vypadá přesně jako skutečný sešit dobrodruha, s rozmazanými stránkami a textem, který vypadá jako by byl psán rukou a rozmazán kapkami deště. Stránky jsou okousány od mravenců a zašpiněny od otisků tlapek. Uvnitř naleznete také spoustu nákresů, jako jsou rybí šupiny, chlupy z tarantule nebo křídla cikády. Nechybí ani mapy, seznamy a krásné ilustrace zvířat a přírody.

Přečíst si více o knize

Komiks pro děti: Tajný život stromů

Pokud vaše dítě ohledně čtení stávkuje, možná mu bude více vyhovovat komiks. Komiksy totiž mají výhodu v tom, že spojují text s obrázky, což dětem usnadňuje porozumění příběhu.

Komiksy pro děti s sebou nesou podobné benefity jako knížky, ale zároveň pomáhají rozvíjet také vizuální gramotnost, tedy schopnost porozumět a interpretovat informace a příběhy vyjádřené vizuální formou. Děti se totiž díky komiksům učí rozpoznávat vizuální symboly, kompozici obrázků, použití barev a vyjádření emocí skrze ilustrace.

Za nás vám doporučujeme komiks od nejznámějšího lesníka Petera Wohllebena Tajný život stromů. Ten vás díky svému úžasnému vypravěčskému talentu zavede do důvěrné blízkosti stromů, až k jejich samotným kořenům.

Komiksová knížka je plná ohromujících informací o životě stromů a lesa. Dovede vás k úžasu nad zázraky přírody a odhalí nečekané zajímavosti: stromy mají paměť, předávají si informace, pociťují bolesti, mohou dostat úpal, tvoří se jim vrásky, láskyplně se starají o svoje potomstvo i o své staré a nemocné sousedy, a dokonce aktivně komunikují a spolupracují s houbami, jinými rostlinami či zvířaty.

Světem stromů v komiksu čtenáře provází lesník Peter Wohlleben prostřednictvím svého životního příběhu – od útlého dětství, kdy se zamiloval do přírody a objevil v ní svět netušených tajemství a bohatství, až po současnost, kdy se celým svým srdcem věnuje ochraně stromů, lesů a přírody. Příběhy knihy také přesvědčivě objasňují, proč jsou stromy základem života na Zemi a proč jsou nepostradatelné pro přežití lidstva.

Přečíst si více o knize
Knížky pro děti aneb proč je čtení důležité již od útlého věku
Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet