Knihy o přírodě, lese a stromech aneb tipy na letní čtení

Léto je ideální čas na útěk do přírody ve spojení se zajímavou knihou. Když se vydáte třeba do lesa, nejenže si odpočinete, ale máte také jedinečnou příležitost ponořit se do zajímavých příběhů a dozvědět se více o světě kolem nás. Čtení knih o přírodě přímo v jejím srdci totiž přináší hlubší porozumění a spojení s tématem. A my pro vás máme tipy na knihy, které jsou jako dělané na procházku lesem.

Proč číst v přírodě?

Čtení v přírodě má řadu výhod. Klidné prostředí lesa vám umožní lépe se soustředit a vychutnat si knihu naplno. Čerstvý vzduch a přírodní scenérie přispívají k uvolnění mysli a celkové pohodě. Čtení v inspirativním prostředí navíc podporuje kreativní myšlení a přináší nové nápady. Stačí si najít klidné a pohodlné místo, kde se můžete usadit s knihou. Může to být pod stromem, na břehu řeky nebo na louce.

Knihy o přírodě, lese a stromech aneb tipy na letní čtení

Knihy o přírodě s sebou do přírody

Ale jakou knihu si s sebou vzít? Máme pro vás tip na čtyři knihy, které váš pobyt v přírodě perfektně doplní.
Knihy o přírodě, lese a stromech aneb tipy na letní čtení

Co sova ví

Kniha Co sova ví od autorky Jenifer Ackermanové přináší jedinečný pohled na pozoruhodné chování a biologii jedné z nejtajemnějších skupin ptáků – sov. Čtivou a srozumitelnou formou nás seznamuje s řadou překvapivých poznatků, které vědci objevili teprve nedávno. Dozvíme se, jak to sovy dělají, že jsou tak nenápadné, jak dokážou ulovit myš i pod půlmetrovou vrstvou sněhu nebo jak se orientují v černočerné tmě.

Přestože známe více než 270 druhů, které žijí na všech kontinentech kromě Antarktidy, je jejich studium mnohem obtížnější než v případě jiných ptáků. Už jenom sovy najít je kvůli jejich maskování a noční aktivitě oříšek. Vydejte se proto společně s předními odborníky na toulky po vyhlášených sovích lokalitách a nahlédněte do jejich práce, abyste se dozvěděli nejnovější poznatky o sovím mozku a chování.

Kůrovci

Kůrovci jsou hmyz s opravdu špatnou reputací. Každý přece ví, že mohou za mrtvé lesy Šumavy či Jeseníků. Je to ale opravdu tak? Nebo je to všechno trochu jinak? Co vlastně o kůrovcích víme? Víme o nich vůbec něco? Měli bychom se o ně zajímat?

Kniha Kůrovci od předního světového kůrovcologa Jiřího Hulcra kouká na kůrovce z úplně jiného pohledu. Popisuje jejich vzhled chování i komunikaci. Věděli jste například, že kůrovci objevili zemědělství dávno před lidmi? Že mají rádi kávu, korek i kanystry na benzín? Že jsou samečci některých druhů přesnými kopiemi svých matek? Že mnohé z nich příroda obdařila naprosto bláznivými účesy?

Ale ani otázka zničených lesů nezůstává nedotčená. A napovíme vám, že kůrovci za nic nemohou. Skutečným viníkem jsme totiž my a naše aktivity.

Knihy o přírodě, lese a stromech aneb tipy na letní čtení
Knihy o přírodě, lese a stromech aneb tipy na letní čtení

Tajný život stromů. Co cítí, jak komunikují

Kniha Tajný život stromů od ekologického lesníka Petera Wohllebena se zabývá dalšími obyvateli lesa – stromy. Ty často považujeme za samozřejmé a vůbec se nad nimi nepozastavujeme. Stromy jsou však velmi inteligentní a hrají naprosto nepostradatelnou roli.

Mnohé stromy, jako například duby, spolu navzájem komunikují prostřednictvím vonných látek. V okamžiku, kdy je některý ze stromů napaden hmyzem, vysílá vůně jako signály a všechny stromy v okolí upozorní na nebezpečí. Navíc hrají také podstatnou roli v boji proti klimatické změně. Proto bychom měli přestat lesy vytěžovat na maximum a nevytvářet místo nich smrkové monokultury, které nemají s pravým lesem nic společného.

Srdce včely má pět komor

Včely hrají v našem ekosystému nepostradatelnou roli, přesto jsou často podceňovány. Kdo je však rozhodně nepodceňuje je autorka knihy Srdce včely má pět komor – Helen Jukes. Ta se se včelami poprvé setkává na prahu třicítky ve zmateném období, kdy se snaží najít samu sebe.

 

Přátelé ji totiž jako symbol štěstí darují včelstvo. Helen začíná hledat svou roli v úžasném ekosystému úlu a samotný akt chovu jí přináší nový pohled na život, prohlubuje její přátelství (stará i nová) a oživuje její svět. Její vyprávění je fascinující cestou ve stopách včel a jejich úlu i dějinami našeho pozorování včel. Jde o úchvatné zamyšlení nad zodpovědností a péčí, nad zranitelností a důvěrou, nad tvorbou nových pout a vstupem na pole dosud neprozkoumaná.

Knihy o přírodě, lese a stromech aneb tipy na letní čtení
Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet