Jeřabinová omáčka a víno

Sníží se tak obsah vody v ovoci a naopak zvýší obsah cukru, což má pozitivní vliv na trvanlivost. Po posledním procezení nechte plody odkapat, rozložte na plech nebo na prkýnko a nechte nejméně 24 hodin sušit. Zbylý sirup lze použít jako náhražku cukru, například do čaje nebo při pečení. Kandované jeřabiny obalte v moučkovém cukru, aby se neslepovaly. V uzavřených sklenicích nebo jiných vzduchotěsných nádobách vydrží kandované jeřabiny přes rok. Konzumujte samotné jako pochoutku, se sladkými
jídly nebo vydatnými pokrmy. TITULKA_Jedle_mesto_miniatura_RGB

Jeřabinová omáčka

Jeřabiny mohou sloužit i jako základ pikantní omáčky. Na ni budete potřebovat:

  • 200 g jeřabin
  • 200 ml červeného vína
  • 1 lž. másla
  • 1 cibuli
  • 1 lž. mouky
  • 1 lžč. černého pepře
  • 100 ml šlehačky
  • cukr a sůl

Čerstvě nasbírané jeřabiny důkladně omyjte a odstraňte z nich stonky a lístky. Bobule a víno dejte do hrnce a zahřejte. Cibuli nakrájejte a poduste na másle, přidejte mouku a krátce orestujte. Zalijte šlehačkou a poté promíchejte s jeřabinami a pepřem. Dochuťte cukrem a pepřem a podávejte s vydatnými pokrmy.

Jeřabinové víno


Na dvě až tři lahve tohoto osvěžujícího moku budete potřebovat:

  • 1 kg jeřabin
  • 1,5 l červeného vína
  • 1 celá skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 g cukru
  • 300 ml vodky

Čerstvě nasbírané jeřabiny důkladně omyjte a odstraňte z nich stonky a lístky. Bobulky jehlou několikrát propíchněte. Ovoce a víno spolu se skořicí a vanilkou dejte do jedné velké nebo několika malých lahví, dobře uzavřete a skladujte na tmavém a teplém místě 6–8 týdnů. Poté ovoce sceďte a přes hrubý cedník nebo přes síto přepasírujte. Ovocnou dužinu vložte zpátky do vína, vmíchejte cukr a vodku a nechte nejméně týden odležet. Vše znovu přeceďte, naplňte do lahví, uzavřete a nechte několik týdnů dozrát.

jerabi

Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet