Kopřivy se výtečně hodí do polévky, jež nesmí chybět na jídelníčku žádné horské chaty zejména v Jižním Tyrolsku
- DOBA PŘÍPRAVY: CCA 60 MIN.
NA 4 PORCE POTŘEBUJETE
- 4 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 100 g špeku vcelku
- 2 lžíce másla
- 150 g ječných krup
- 1 l jemného masového nebo zeleninového
- vývaru
- 100 g mladých výhonků kopřiv nebo špičky
- starších kopřiv
- 100 ml smetany
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Jarní cibulku omyjte. Drobné kořínky odřízněte a položte stranou. Bílou část nakrájejte na kolečka, zelenou část odložte stranou. Oloupejte česnek a nakrájejte nadrobno. Špek nakrájejte na kostičky. Rozpalte hrnec a nechte v něm rozpustit máslo. Krátce v něm poduste kroužky jarní cibulky, česnek a špek. Propláchněte kroupy, přidejte je do hrnce, zalijte vývarem a přidejte kořínky z jarní cibulky k vyvaření. Polévku přiveďte k varu a zakrytou nechte vařit na mírnou teplotu cca 40 minut, dokud kroupy nezměknou. Krátce před koncem nakrájejte kopřivy nadrobno. Zelené části jarní cibulky nakrájejte na velmi tenká kolečka. Kořínky cibulek vyjměte z hrnce a do polévky vmíchejte kopřivy, cibulku a smetanu. Vařte dalších 5 minut. Dochuťte solí, pepřem a troškou muškátového oříšku.
Další vhodné rostliny: mléč, pěťour, kapustka