Jak zabavit předškoláky: pohádky a knížky pro nejmenší

Předškolní věk je obdobím plným zvědavosti a touhy objevovat nové věci. Knihy mohou být skvělým nástrojem k rozvoji dětské představivosti, jazykových dovedností a emocionální inteligence. Proto vám přinášíme několik tipů, jak využít knihy k tomu, aby se vaše dítě nejen bavilo, ale také se učilo.

Interaktivní čtení

Vyberte knihy, které povzbudí vaše děti k aktivní účasti. Například knihy se zvuky, které děti mohou stisknout, aby vydaly zvuky postav, nebo knihy s jednoduchými kvízy, které je do čtení aktivně zapojí.

V naší nabídce naleznete řadu leporel ze světa zvířat od francouzské ilustrátorky Isabelle Simler. Díky těmto leporelům se děti od 1 roku naučí pozorovat, milovat a respektovat přírodu. Leporela jsou navíc vytištěna na 100% recyklovaném neběleném papíře, jedná se proto ve všech ohledech o velmi přírodní knížky.

Leporelo Malá vážka je příběhem vážky, která u vody nakladla vajíčka a čeká, až se z nich vylíhnou vážčí miminka. To ale chvilku potrvá. Nejprve se z vajíčka vylíhne larva, která ještě pár měsíců poroste a několikrát svlékne kůži. Nakonec se promění v krásnou modrou vážku a odletí prozkoumávat okolí.

Leporelo Malá žabka se také zabývá narozením a vývojem malých žabiček a stejně tak je tomu i v Leporelu Malá Beruška. V tom se děti dozví, jak se z hladové housenky stane krásně červená beruška.

Pohádky pro děti

Jak zabavit předškoláky: pohádky a knížky pro nejmenší

Pohádky jsou vždy tou správnou volbou. Vybírejte pohádky s jasnými a snadno sledovatelnými příběhy a barevnými obrázky, které pomáhají dětem porozumět ději a rozvíjet jejich fantazii. U nás naleznete třeba sérii knížek o Kamarádech z Medového lesa. Každá z knížek přitom naučí vaše děti něco nového. Například, jak se vyrovnat se steskem ve školce, jak se chovat k lesním zvířátkům nebo jak důležité je přátelství.

Děti v příbězích doprovází čtyři zvířecí kamarádi s laskavým srdcem a heboučkou srstí, kteří jsou připraveni přispěchat na pomoc, kdykoli má některé z dětí z lesní školky potíže. Je zde:

  • Lišák Míša – Do všeho strká svůj zvědavý čumáček a dokáže v lese objevit ta nejlepší dobrodružství. A dobrý čuch má i na svoje kamarády – kamarádství a dobrá parta jsou pro něj totiž to nejdůležitější.
  • Laňka Daňka – Je opatrná a zdrženlivá a neustále si s něčím dělá starosti. Ovšem nikdo není schopen vnímat pocity a nálady tak dobře jako ona. Proto jsou za její moudrá slova vždycky všichni vděční.
  • Divoké prasátko Chrochtík – Je pěkně mazané a neustále hledá nějaká dobrodružství – a jeho maminka hledá jeho. Chrochtík své kamarády dokáže rozesmát i přivést k úžasu.
  • Mývalka Makovička – Ze všeho nejradši se o všechny stará, neúnavně pečuje o čistotu a každou chvíli radostně zatleská. Své jméno dostala podle vlčího máku a červenou kytičku taky ze všeho nejradši nosí ve vláskách.

Říkanky, kvízy, kuchařky a další aktivity pro děti

Jak zabavit předškoláky: pohádky a knížky pro nejmenší

Skvělé jsou také knížky, které s sebou přináší nápady na různé aktivity. Například říkanky jsou skvělým způsobem, jak rozvíjet jazykové schopnosti dětí a zároveň je zábavně učit rytmu a zvuku jazyka. Kvízy děti zapojí zapojit do zábavného učení a soutěžení a kuchařky zase podpoří jejich kreativitu.

I v naší nabídce naleznete řadu knih plných tipů na aktivity s dětmi:

Hry nejen pro děti

Kniha Hry proti nudě a 100 her pro každou příležitost jsou pro ty, kdo se chtějí odpojit od technologií a přejí si trávit více času s rodinou a přáteli. Nejen vedle nich, ale s nimi. Hry rozvíjejí představivost, schopnost řešit problémy i mezilidskou komunikaci. Pomůžou ulevit od digitálního přetížení a dají se hrát téměř při každé příležitosti. Představte si třeba na chvíli, že se vaše podlaha proměnila v lávu, vy se však musíte dostat z jednoho konce vašeho obýváku na druhý.

Jak zabavit předškoláky: pohádky a knížky pro nejmenší
Jak zabavit předškoláky: pohádky a knížky pro nejmenší

Hurá do přírody

Pokud chcete raději vyrazit s dětmi do přírody, pak tu pro vás máme knihu Zálesáctví pro celou rodinu. Příručka je určena pro rodiny s dětmi, začínající zálesáky, dobrodruhy i výletníky. Najdete v ní rady a tipy pro pobyt v divoké přírodě, třeba jak nejlépe naplánovat trasu výletu, co si určitě vzít s sebou, jak si postavit přístřešek či vyrobit a používat různé nástroje a současně neničit životní prostředí.

Zažijte společně dobrodružství v divočině. Užijte si pobyt v přírodě na maximum a současně bezpečně. Nahlédněte do tajemství bushcraftu – umění poradit si v divočině za všech okolností a na zálesáckých výpravách vás téměř nic nezaskočí.

Vyrobte si sami

A pokud chcete trochu zaměstnat ruce, můžete si společně s dětmi něco vyrobit. Skvělou inspirací vám bude kniha Dárky z přírody. 100 nápadů na tvoření s dětmi. Dárky lze všechny vyrobit prostřednictvím jednoduchých pomůcek a bez problémů to zvládnou i děti – v některých případech za přítomnosti dospělých.

V přírodě se totiž skrývá spousta pokladů, z nichž lze vytvořit originální a jedinečné dárky, třeba rostliny, semena, dřevo, hlína či kameny. Z okvětních lístků se mohou stát čaje nebo girlandy, z větviček rámečky na obrázky a díla k zavěšení, z kamenů figurky a z bobulí třeba marmelády.

Jak zabavit předškoláky: pohádky a knížky pro nejmenší
Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet