Zázvor hraje ve zdravé kuchyni již neodmyslitelnou roli. Stejně tak jako zázvor s četnými zdraví prospěšnými vlastnostmi, i kurkuma se těší narůstající oblibě.
Zázvor je obzvlášť účinný při zažívacích potížích, nevolnosti při cestování a jiné nevolnosti. Zmírňuje bolesti, slouží jako prevence nachlazení, a kromě toho je přírodním afrodiziakem, a to jsme vyjmenovali jen některé z mnoha jeho účinků.
I kurkuma účinně působí protizánětlivě a antibakteriálně při nachlazení. Dokonce i protirakovinné účinky byly již vědecky doloženy.
Obě rostliny rozmnožíte velmi snadno doma. Jedinou vaší počáteční investicí bude koupě kousku čerstvé hlízy zázvoru nebo kurkumy. Jedná se o kořen rostliny, jenž je nutný pro podzemní množení rostlin zázvoru. Nejlepším časem pro počátek pěstování je začátek jara.
Takto vypěstujete zdraví prospěšné hlízy:
- Hlízu vložte přes noc do teplé
- Naplňte květináč (nejvhodnější je velká, plochá miska) ze dvou třetin půdou bohatou na živiny.
- Kořen vsaďte do půdy.
- Zakryjte cca dvěma centimetry půdy nebo ještě lépe humusu lehce stlačte.
- Opatrně zvlhčete teplou vodou, ideálně z rozprašovače.
- Květináč zakryjte fólií, aby měla tropická rostlina dostatečnou vlhkost vzduchu, ale neuduste
- Postavte na světlé, teplé místo bez průvanu a přímého slunečního záření.
- Denně navlhčete rozprašovačem.
- Když se po několika dnech ukáže první výhonek, je na čase rostli- nu přesadit a postavit ji na slunečné místo.
- Po osmi až deseti měsících trpělivosti jste to dokázali. Nyní můžete sklízet vaše první vypěstované hlízy.
Jak sklízet zázvor a kurkumu
Buď můžete zpracovat celý kořen, nebo z něj odříznete velký kus a zbytku dáte ještě šanci se rozrůst dál. Ve vegetační pauze by rostlina měla přezimovat na tmavém, chladném místě o teplotě asi deset stupňů a bez zalévání.