Houbařská sezóna je v plném proudu. Vsaďte na naše atlasy hub

Houby je u nás možné sbírat téměř celý rok, nejvíce jich ale najdeme během houbařské sezony. Její doba a trvání se liší dle aktuálního počasí, obecně se však dá říct, že začíná v květnu a končí v listopadu. Platí však, že na nejlepší úlovky narazíte nejčastěji během letních měsíců a v září. Proto máte nejvyšší čas připravit si košík, nožík a pohodlné oblečení a vydat se na výpravu do vašeho místního lesa.

Atlas hub = nezbytný pomocník houbaře

Houbařská sezóna je v plném proudu. Vsaďte na naše atlasy hub

Ať už jste ostřílený houbař nebo si na houby zajdete jen párkrát do roka, neměl by vám doma chybět atlas hub. Pro úspěšný a bezpečný sběr hub je totiž nezbytné mít kvalitní informace o jednotlivých druzích hub.

Jedním z hlavních přínosů atlasů hub je jejich schopnost pomoci vám přesně identifikovat různé druhy hub. Atlasy obsahují detailní fotografie a popisy hub, včetně jejich tvaru, barvy, velikosti a dalších charakteristických rysů. Tyto informace jsou zásadní, protože mnoho jedlých hub má jedovaté dvojníky. Správná identifikace je tedy nezbytná pro bezpečné sbírání a konzumaci hub.

V atlasech hub naleznete také informace o ekosystémech, ve kterých houby rostou. To zahrnuje například typy stromů, s nimiž jsou houby spjaty, typ půdy, vlhkost a další ekologické faktory. Tyto informace pro vás mohou být velmi užitečné, protože vám pomohou se samotným procesem hledání hub nebo hledáním konkrétních druhů hub.

Atlasy hub jsou také skvělým pomocníkem v kuchyni. Mnoho z nich totiž zahrnuje informace o kulinářském využití jednotlivých druhů hub – například vaření, sušení nebo konzervování hub.

V neposlední řadě jsou pak jednoduše zábavné a plné zajímavých informací. Mohou sloužit jako vzdělávací nástroj pro začínající i pokročilé houbaře. Pomáhají rozšiřovat znalosti o houbách, jejich roli v ekosystému a správném způsobu jejich sběru a využití.

Na trhu je atlasů hub celá řada, ne všechny jsou si však rovny. My vám jeden speciální představíme a kromě toho vám přinášíme také tip na další dvě knihy, které se nadšeným houbařům doma určitě neztratí.

Kapesní atlas hub

Náš Kapesní atlas hub si můžete vzít s sebou přímo do lesa. Pohodlně se vám vejde do kapsy, má totiž jen 13x19 cm. Naleznete v něm 165 nejběžnějších druhů hub. Ty jsou rozděleny podle míst, kde obvykle rostou. Hřiby smrkové a hnědé například upřednostňují jehličnaté lesy, žampionům se zase daří na loukách a v parcích. Díky těmto znalostem své oblíbené houby jednoduše najdete a ty neznámé podle popsaných charakteristických rysů stejně snadno rozpoznáte a spolehlivě určíte.

Nechybí ani 170 barevných fotografií a více než 80 barevných kreseb, které identifikaci ještě více zjednoduší. Kromě klasického popisu a místa nálezu vám tento atlas hub nabídne také užitečné informace a tipy do terénu. Dozvíte se třeba, jaké má houba zvláštní vlastnosti nebo zda má jedovatého dvojníka.

Více o knize
Houbařská sezóna je v plném proudu. Vsaďte na naše atlasy hub
Houbařská sezóna je v plném proudu. Vsaďte na naše atlasy hub

Nejčastější otázky o houbách

Kniha Nejčastější otázky o houbách od zkušených mykologů Björna Wergena a Katrin Gilbertové vám nabídne odpověď na více než stovku záludných otázek o jedlých i jedovatých houbách. Dozvíte se třeba, jak dlouho vydrží houby čerstvé, jak rozlišit hřiba kováře od satana nebo co dělat, pokud sníte jedovatou houbu.

Více o knize

Vše o pěstování hub

Kniha Vše o pěstování hub je skvělou volbou pro houbaře, ale i pro ty z nás, kteří na hledání hub nemají trpělivost. Umožní vám totiž vypěstovat si různé druhy hub v pohodlí domova. Mnoho druhů jedlých hub lze totiž bez problémů pěstovat na zahradě, balkoně, terase nebo přímo v domě – v bytě nebo ve sklepě. Tak je možné se celoročně zásobovat čerstvými houbami a kdykoliv si na nich pochutnat.

Kromě samotných návodů na pěstování vám navíc kniha nabídne také návod na to, jak celý rok sklízet, skladovat a konzervovat jedlé houby. Naleznete zde také podrobné popisy nejoblíbenějších druhů hub vhodných pro pěstování doma a tipy na nejvhodnější stanoviště pro pěstování hub v domácích podmínkách.

Více o knize
Houbařská sezóna je v plném proudu. Vsaďte na naše atlasy hub
Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet