Bylinné sirupy lze mnohostranně využít, například jako základ studeného osvěžujícího nápoje v létě nebo jako teplou alternativu k čaji v zimě. Díky vysokému obsahu cukru vydrží sirup poměrně dlouho, což obdarovanému poskytne dostatek času na to, aby si ho dlouho vychutnával.
Na malou láhev bylinného sirupu potřebujete:
- 50–100 g čerstvých bylinek dle vlastního výběru, např. šalvěj nebo máta (čím víc bylinek, tím intenzivnější aroma hotového sirupu)
- 1 l vody
- 1–1,5 kg cukru (čím více cukru, tím delší trvanlivost) šťáva z jednoho citronu
Postup přípravy:
- Otrhejte lístky z tuhých stonků a nahrubo je nasekejte.
- Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr, přiveďte k varu a několik minut povařte.
- Přisypte lístky bylinek a krátce povařte.
- Potom nechte vychladnout a 1–5 dní louhovat v lednici.
- Po vylouhování směs přeceďte přes sítko do hrnce, přidejte citronovou šťávu a znovu přiveďte k varu.
- Několik minut povařte, ještě horké nalévejte do vyvařených sklenic či láhví a uzavřete je.
Pokud dodržíte absolutní čistotu, vydrží sirup díky vysokému obsahu cukru klidně několik měsíců.
Použít můžete třeba 50–100 g šalvějových listů (šalvějový sirup lze používat neředěný jako sirup proti kašli) nebo 50–100 g listů máty peprné a získáte osvěžující mátový sirup. Také 50 g meduňky nebo 50 g aloisie citronové postačí na delikátní sirup, který vám bude chutnat především v létě; stačí ho zředit studenou minerální vodou a přihodit pár kostek ledu.