V zásadě se balzám na rty vyrábí stejně jako masti, nicméně je většinou tužší, čehož dosáhnete tak, že do něj přimícháte větší množství zpevňovače. Malé kelímky nebo dózičky s balzámem bývají hezkým dárkem při každé příležitosti. V přehledu na další straně najdete návody na výrobu nejoblíbenějších balzámů na rty. Balzámy na rty se dávají do kelímků na mastičky nebo do hliníkových či plechových dóziček (třeba od bonbonů), ale také do malých sklenic od medu či marmelády. Při výrobě balzámu ve tvaru rtěnky použijte (jako u směsi máta-citron) dostatek včelího vosku, aby se balzám dal z pouzdra vytočit.
Balzám na rty |
Suroviny |
Poznámky |
s medem |
• 20 g medu • 8 g včelího vosku • 10 g kakaového másla • 10 ml jojobového oleje |
Tento balzám na rty ošetří rozpraskané rty. Kakaové máslo a med přimíchejte, teprve když se vosk v oleji rozpustí a směs má opět pokojovou teplotu. |
s bambuckým máslem a vanilkou |
• 4 g včelího vosku • 10 g bambuckého másla • 10 g kokosového oleje • dřeň z ¼ vanilkového lusku |
Tento balzám vám krásně vyhladí rty. Vanilkovou dřeň přidejte až v okamžiku, kdy vosk a tuky tečou, v balzámu ho ponechte. |
s vůní Vánoc |
• 30 g kokosového oleje • 10 g včelího vosku • 1 lžč. medu • 1 šp. skořice, případně dřeň z jednoho vanil- kového lusku |
Med a skořici, popř. vanilkovou dřeň přidejte ve chvíli, kdy se vosk a tuky rozpustí a mají pokojovou teplotu. |
s čokoládou |
• 20 g kakaového másla • 5 g včelího vosku • 1 lž. mandlového oleje • ¼ lžč. kakaového prášku |
Včelí vosk, mandlový olej a kakaový prášek míchejte ve vodní lázni, než se včelí vosk rozpustí. Kakaové máslo přimíchejte teprve ve chvíli, kdy má směs pokojovou teplotu. |
s mátou a citronem |
• 20 g bambuckého másla • 10 g včelího vosku • 20 ml jojobového oleje • 10 kp. éterického má- tového oleje • 1 kp. éterického citro- nového oleje |
Tento balzám osvěží rty v létě. Hodí se do tyčinky na rtěnky či na jelení lůj. Éterické oleje přimíchávejte až při pokojové teplotě. Éterický citronový olej při vyšším dávkování působí fototoxicky (nepoužívejte ho tedy při delším pobytu na přímém slunci). |