Vařené pampelišky jsou jemné a krémové, vytvářejí vynikající kontrast ke křupavé slanině.
DOBA PŘÍPRAVY: CCA 30 MIN.
NA 4 PORCE POTŘEBUJETE
- 500 g celých rostlin smetanky lékařské před
- rozkvětem
- 100 g tence nakrájené, prorostlé slaniny
- sůl, pepř
- ocet balsamico
- Kořeny kromě malého kousku u rostliny odřízněte a tmavou slupku zbývajícího kořene oš Starší vnější a poškozené listy odstraňte. Rostliny omyjte pod tekoucí vodou, rozevřete je přitom trochu, aby se z vnitřku vyplavil písek a hlína. Přitom uvidíte poupata, která rostlina už vytvořila. Větší rostliny případně opatrně rozlomte na několik částí.
- Přiveďte k varu trochu vody, osolte ji a pampelišky v ní 5–6 minut povař
- Vyjměte je z hrnce vidličkou nebo kleštěmi a dejte okapat do cední
- Rozpalte pá Plátky slaniny rozkrájejte na poloviny nebo na třetiny a opečte dokřupava. Mezitím vyndejte z cedníku kleštěmi jednu smetanku po druhé a na talíři je upravte do tvaru hnízda. Pokapejte octem balsamico, osolte, opepřete a na každé hnízdo položte plátek slaniny. Zakapejte vypečeným tukem ze slaniny.